BİANCOCELESTİ SEVDALILARI

Noi Siamo Qua! Sempre con te,unica fede,unica passione,e cantero,finché vivro,FORZA LA LAZİO! FORZA BİANCOAZZURİ! AVANTİ LAZİO!

25 Ağustos 2010 Çarşamba

Altın Yıllar: 1992-2002

Herşey Efsane başkan Sergio Cragnotti'nin 1992'de Lazio'nun başına geçmesiyle başladı.O zamana kadar Lazio'nun pek önemli başarıları yoktu,birer kez Serie A ve Coppa İtalia kazanılmıştı fakat herkes Lazio'yu orta sınıf bir İtalyan takımı olarak sınıflandırıyordu.Hele hele 1980'li yılları kara bir şekilde geçmesi,Serie B'de sürünülmesi çok kötü bir durumdu.Bu sırada yetişen Sergio Cragnotti,takımı düzlüğe çıkardı.Önemli bir derecede serveti bulunan Cragnotti'nin çağında Lazio hızla gelişmeye başladı.

İlk önce Paul Cascoigne geldi.Sonra teknik direktör olarak Dino Zoff.Sonrasında kısa bir süre Fenerbahçe'yi de çalıştıracak olan Zdenek Zeman.Alen Boksic, Chamot, Aaron Winter ve Pavel Nedved gibi yıldız isimlerle iyice büyüdü Lazio.Bu süre içerisinde hep İlk 5'de yer aldık ama asıl SS Lazio'nun adını altın harflerle tarihe yazdırması Sven Goran Erikssonla oldu.

1997-1998 yılı kulübün o zamana kadar en başarılı sezonuydu.Coppa İtalia 2.kez Lazio'nun olurken,Uefa Kupası'nda Vitoria Guimares,Rotor Volgograd,Strasbourg,Auxerre,Atletico Madrid derken Final'e uzanılıyor ve UEFA Kupası Finalde Inter'e 3-0 kaybediliyordu fakat Lazio tarihine yazılan bu büyük başarı üzüntüyü hafifletiyordu.

1998/99 başında ise yabancı sınırının da kalkmasını müteakkip, Cragnotti çıldırdı.Onlarca oyunculara onlarca milyon euro harcayarak 100.yıldan hemen önce korkunç bir kadro kurdu adeta.İbret-i alem olsun diye yazmakta fayda var:

Kaleciler; Luca Marchegiani ve Marco Ballotta. Defans oyuncıları; Alessandro Nesta, Giuseppe Pancaro, Giuseppe Favalli, Nestor Sensini, Fernando Couto, Paulo Negro ve Sinisa Mihajlovic. Ortasaha oyuncuları;Christian Vieri, Juan Sebastian Veron, Pavel Nedved, Attilio Lombardo, Guerino Gottardi, Sergio Conceicao, Matias Almeyda, Dario Marcolin, Diego Pablo Simeone ve Dejan Stankovic. Forvet hattına dikkat; Marcelo Salas, Fabrizio Ravanelli, Roberto Mancini, Simone Inzaghi, Alen Boksic ve Giampiero Pinzi.

98-99 sezonuda tarihi sezonlardan biri olarak geçecekti.Bu dev kadroyla Lazio,Milanla girdiği şampiyonluk yarışını dramatik bir şekilde son haftada bir puanla kaybediyor,Uefa Kupa Galipleri Kupasında 1.Tur maçlarında başlayan serüven,Finalde Lazio'nun Mallorca'yı Vieri ve Nedved'in attığı gollerle 2-1 geçmesiyle mutlu sonla bitiyordu.


Başarılar bunlarla bitmeyecekti tabii ki de .Lazio'nun 100.yılından önce Uefa Süper Kupası'nda İngiliz devi Manchester United vardı karşımızda.Ama o efsane kadronun karşısına kimse çıkamıyordu.En büyük kupada SS Lazio'nundu: Manchester Utd 0-1 SS Lazio.

100.yıla zaten bu büyük kadro ve teknik ekiple giren Lazio sansasyonel bir transfer daha gerçekleştirerek Hernan Crespo'yu tamı tamına 55 milyon euroya kadrosuna kattı.SS Lazio'nun 100.yılı doruk noktasıydı.Serie A şampiyonluğu,Coppa İtalia şampiyonluğu ve İtalya Süper Kupasıyla takım zirve yaptı.

Fakat doruğa çıkılan 100.yılın ardından gerileme devri başladı.2001'de Roma şampiyon oldu.Lazio üçüncülüğe yerleşirken bu başarıların mimarı Eriksson ayrıldı.2002'de Sergio Cragnotti'nin dev şirketi Cirio'nun batmasıyla yıldız oyuncular bir bir elden çıkmaya başladı.Zaten 2001'de yapılan şuursuz transferlerle(Mendieta-48 m'ye patlaması gibi.)gereksiz harcamalar oluşmuştu.Cragnotti istifa etti,2004'e kadar takım kayyumların elinde kaldı,gemiyi en son kaptan Nesta'nın terk etmesiyle bir dönem kapanmış oldu.Eriksson'un görevde kaldığı 4 sezonda yaklaşık 270 milyon euroluk transfer harcaması yapan Lazio, Crespo, Vieri, Nedved, Almeyda, Veron, Salas, Couto, Mancini, Mihajlovic, Stankovic, Boksic, Conceicao, Nesta, Simeone gibi yıldızlarlarla tarihinin en başarılı dönemine imza atmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder